Emotet: Tο πιο διαδεδομένο κακόβουλο λογισμικό για τον Ιούλιο 2022 σίγουρα δεν έχει πάει διακοπές
August 13, 2022Πάνω από 8 στους 10 χρήστες (85%) ανησυχούν για το απόρρητο στην πλατφόρμα Android
August 24, 2022Παίξτε με ασφάλεια: 5 λόγοι για να μην κατεβάζετε πειρατικά παιχνίδια
Τα έσοδα της παγκόσμιας αγοράς βιντεοπαιχνιδιών αναμένεται να αυξηθούν φέτος κατά σχεδόν 11% και να φτάσουν σχεδόν τα 209 δισ. δολάρια! «Όταν υπάρχει ένας τομέας που παρουσιάζει τόσο μεγάλη ανάπτυξη, τέτοια έσοδα και τέτοιον αριθμό χρηστών συγκεντρωμένα σε ένα μέρος, συνήθως υπάρχουν και άνθρωποι που θέλουν να επωφεληθούν από αυτό» αναφέρουν οι ειδικοί της παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας ESET.
Και εδώ είναι που μπαίνει η… πειρατεία.
Όπως ακριβώς συμβαίνει με τις κινηματογραφικές ταινίες, τις τηλεοπτικές σειρές, τη μουσική και οποιοδήποτε ψηφιακό περιεχόμενο, η ζήτηση για τίτλους «σπασμένων» παιχνιδιών που μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιήσει δωρεάν είναι μεγάλη. Η πειρατεία είναι διαδεδομένη σε όλες τις πλατφόρμες: από τα παιχνίδια που βασίζονται σε PC και κινητές συσκευές, μέχρι τα παιχνίδια για κονσόλες.
Είναι δύσκολο να πούμε αν η πειρατεία επηρεάζει πραγματικά τη διεθνή αγορά νόμιμου λογισμικού παιχνιδιών. Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η λήψη και η εκτέλεση ενός πειρατικού αντιγράφου μπορεί να σας εκθέσει σε πολλαπλούς κινδύνους – από πρόστιμα μέχρι επικίνδυνο κακόβουλο λογισμικό. Και αυτές είναι μόνο μερικές από τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι παίκτες.
Τι είναι τα πειρατικά παιχνίδια;
Η πειρατεία και οι «γκρίζες» αγορές φαίνεται να βρίσκονται πάντα ένα βήμα μπροστά από τα νόμιμα κανάλια ψηφιακής διανομής. Δείτε την επιτυχία του Napster, χρόνια πριν την εμφάνιση του iTunes και του Spotify. Ή το Megaupload, μια από τις μεγαλύτερες πηγές ψηφιακής πειρατείας όταν ξεκίνησε το 2005, δύο χρόνια πριν από το Netflix.
Στην απλούστερη μορφή τους, τα πειρατικά παιχνίδια είναι εκείνα που τα έχουν «σπάσει», παρακάμπτοντας τη διαχείριση ψηφιακών δικαιωμάτων (DRM), μια τεχνολογία που έχει σχεδιαστεί για την προστασία του περιεχομένου που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα. Με τον τρόπο αυτό, οι χρήστες αποκτούν δωρεάν πρόσβαση σε αυτά τα παιχνίδια χωρίς να πληρώνουν τους προγραμματιστές ή τους διανομείς τους.
Συχνά, επιλέγονται για αυτή τη διαδικασία οι τίτλοι με μεγάλη ζήτηση αμέσως μόλις γίνουν διαθέσιμοι προς αγορά, αν και υπάρχουν ακόμη και παραδείγματα πειρατών που αποκτούν και διανέμουν δωρεάν αντίγραφα ακόμα και πριν από τις επίσημες ημερομηνίες κυκλοφορίας.
Υπάρχουν ελάχιστα στοιχεία για το μέγεθος της αγοράς πειρατικών παιχνιδιών. Γνωρίζουμε όμως πόσο μεγάλη είναι η νόμιμη αγορά. Η κινητή τηλεφωνία αναμένεται να κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια. Εκτιμάται ότι το 2021 θα αποφέρει 180 δισ. δολάρια, πάνω από το μισό (52%) του παγκόσμιου συνόλου, οπότε θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι τα ποσοστά πειρατείας είναι σχετικά υψηλά εδώ.
5 λόγοι να μείνετε μακριά από πειρατικά παιχνίδια
Ανεξάρτητα από τον τρόπο με τον οποίο θα «σπάσουν» τελικά τα παιχνίδια, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι τρομερές για τους χρήστες, αναφέρουν οι ειδικοί της ESET και παραθέτουν ενδεικτικά τις 5 σημαντικότερες.
1. Κακόβουλο λογισμικό
Για να ενθαρρύνουν τους χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό, οι φορείς απειλών θα χρησιμοποιήσουν ένα δημοφιλές παιχνίδι και το δέλεαρ του δωρεάν περιεχομένου. Αυτό μπορεί να το κάνουν με την κοινοποίηση μηνυμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με μηνύματα ηλεκτρονικού «ψαρέματος» ή ακόμη και μέσω μηχανών αναζήτησης ή σε ιστοσελίδες torrent.
Ο συγκεκριμένος κίνδυνος είναι υπαρκτός. Τον Ιούνιο του 2021, αποκαλύφθηκε ότι εκατομμύρια υπολογιστές είχαν εκτεθεί σε κακόβουλο λογισμικό Trojan σε διάστημα δύο ετών. Το κακόβουλο λογισμικό που διαδόθηκε κυρίως μέσω πειρατικών παιχνιδιών, έκλεψε μεταξύ άλλων πάνω από ένα εκατομμύριο μοναδικές διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και 26 εκατομμύρια διαπιστευτήρια σύνδεσης.
Συχνά, το κακόβουλο λογισμικό έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να παρακάμπτει τα παραδοσιακά φίλτρα ασφαλείας ή μπορεί να απαιτεί από το χρήστη να απενεργοποιήσει εντελώς το λογισμικό προστασίας από κακόβουλο λογισμικό. Επίσης, συνήθως ζητά υπερβολικά πολλά δικαιώματα για να εκτελεστεί. Το κακόβουλο λογισμικό μπορεί, επίσης, να είναι κρυμμένο σε mods – δηλαδή σε πρόσθετα αρχεία που απαιτούνται για να συνεχίσετε το παιχνίδι.
Άλλοι συνηθισμένοι τύποι κακόβουλου λογισμικού που διαδίδονται από «σπασμένα» παιχνίδια περιλαμβάνουν:
- κακόβουλο λογισμικό cryptomining, το οποίο θα μπορούσε να επιβαρύνει τη λειτουργία της συσκευής του θύματος και να δημιουργήσει μεγάλους λογαριασμούς ενέργειας κατά τη διαδικασία.
- Τραπεζικά Trojans που έχουν σχεδιαστεί για την κλοπή οικονομικών και προσωπικών στοιχείων
- Keyloggers και info-stealers που έχουν σχεδιαστεί για να αφαιρούν κάθε είδους προσωπικές πληροφορίες από μηχανήματα/συσκευές
- Ransomware, το οποίο θα σας κλειδώσει έξω από το μηχάνημά σας και θα απαιτήσει ένα αντίτιμο
- Κακόβουλο λογισμικό botnet, το οποίο μετατρέπει το μηχάνημα/τη συσκευή σας σε υπολογιστή-ζόμπι για χρήση σε άλλες επιθέσεις.
2. Adware – κακόβουλο λογισμικό ανεπιθύμητων διαφημίσεων
Αν και δεν είναι τόσο επικίνδυνο όσο το κακόβουλο λογισμικό, το adware μπορεί να είναι ενοχλητικό για τους χρήστες υπολογιστών και κινητών τηλεφώνων. Τα συνεχή αναδυόμενα παράθυρα και τα νέα παράθυρα του προγράμματος περιήγησης θα κατακλύζουν το θύμα με έναν χείμαρρο από βίντεο και διαφημίσεις, εμποδίζοντας ολοένα και περισσότερο τη συσκευή να λειτουργεί κανονικά. Το 2020, το κατάστημα Google Play αφαίρεσε 21 εφαρμογές παιχνιδιών επειδή περιείχαν παρεμβατικό adware.
3. Το παιχνίδι δε λειτουργεί σωστά
Τα πειρατικά παιχνίδια μπορεί να φαίνονται σαν ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε ανέξοδα πρόσβαση σε δημοφιλείς τίτλους. Αλλά η πραγματικότητα είναι συχνά εντελώς διαφορετική. Το παιχνίδι μπορεί να μη λειτουργήσει ποτέ σωστά στον υπολογιστή, την κονσόλα ή τη συσκευή σας. Μπορεί να υπάρχουν σφάλματα ή δυσλειτουργίες που μειώνουν σοβαρά την απόδοσή του. Μπορεί να μην είναι ολοκληρωμένο. Ή το παιχνίδι μπορεί απλώς να σταματήσει να λειτουργεί μετά από λίγο, αν η εταιρεία πραγματοποιεί συνεχείς ελέγχους εγγραφής λογισμικού. Σε άλλες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχουν προβλήματα συμβατότητας. Για παράδειγμα, εάν οι χρήστες προσπαθήσουν να προσθέσουν πειρατικό λογισμικό στη βιβλιοθήκη τους στο Steam, αυτά θα αναγνωριστούν ως παιχνίδια που δεν ανήκουν στο Steam και δε θα μπορούν να έχουν πρόσβαση στην πλήρη λειτουργικότητα της πλατφόρμας.
4. Αποκλεισμός από πλατφόρμες παιχνιδιών
Υπάρχει επίσης η πιθανότητα ο νόμιμος δημιουργός να είναι σε θέση να εντοπίσει το πειρατικό λογισμικό σε συγκεκριμένες συσκευές και υπολογιστές και να βάλει μερικώς ή μόνιμα στη μαύρη λίστα τους συνδεδεμένους λογαριασμούς. Αυτός είναι ένας ιδιαίτερος κίνδυνος σε κονσόλες παιχνιδιών όπως το Xbox, όπου οι πάροχοι ήταν εξαιρετικά αυστηροί σε τέτοιες προσπάθειες στο παρελθόν.
5. Μπορεί να τραβήξετε την προσοχή των αρμόδιων Αρχών
Τέλος, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η χρήση πειρατικού περιεχομένου είναι παράνομη. Ανάλογα με την περιοχή στην οποία ζείτε, μπορεί να σας επιβληθούν πρόστιμα ή ακόμη και ποινή φυλάκισης, εάν μπορεί να εντοπιστεί η χρήση πειρατικού λογισμικού.
Πώς να αποφύγετε τις κακοτοπιές
Τα καλά νέα είναι ότι δεν είναι δύσκολο να αποφύγετε τους περισσότερους από αυτούς τους κινδύνους. Η προφανής επιλογή είναι να αποφεύγετε τις ιστοσελίδες torrent και να αγοράζετε πάντα βιντεοπαιχνίδια από τα επίσημα καταστήματα. Αυτό θα σας βοηθήσει να μετριάσετε τον κίνδυνο κακόβουλου λογισμικού και adware, ελλαττωματικού λογισμικού, και πιθανών νομικών προβλημάτων.
Κλείνοντας, εδώ μπορείτε να βρείτε μερικές ακόμα βασικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς:
- Χρησιμοποιείτε πάντα λογισμικό anti-malware από αξιόπιστο προμηθευτή σε όλους τους υπολογιστές και τις συσκευές. Ποτέ μην το απενεργοποιείτε.
- Ελέγξτε ξανά και ξανά τις ρυθμίσεις ασφαλείας σε πλατφόρμες παιχνιδιών που χρησιμοποιείτε, όπως το Steam, το Twitch και το Discord.
- Ποτέ μην κάνετε κλικ σε συνδέσμους σε ανεπιθύμητα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
- Να επισκέπτεστε πάντα τον επίσημο δικτυακό τόπο του προγραμματιστή ή το αξιόπιστο marketplace, όπως το Apple App Store ή το Google Play.