Η Apple αναθέτει τον τομέα αυτο-οδηγούμενων οχημάτων στον τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης
10 Μαρτίου, 2021
Ύψους 14,8 δισ. ευρώ το διαστημικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
11 Μαρτίου, 2021

Σύστημα της IBM προβλέπει την πιθανότητα εμφάνισης Αλτσχάιμερ

To σύστημα αναλύει τα σημάδια της ασθένειας που ενδέχεται να εμφανίζονται σε μια εικόνα του ασθενούς.
Η IBM βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη προκειμένου να δει το ενδεχόμενο ένας ασθενής να εμφανίσει τη νόσο του Αλτσχάιμερ, μέσα από ένα εκλεπτυσμένο μοντέλο, το οποίο εξετάζεται αναφορικά με το πόσο ακριβές μπορεί να γίνει. Η έρευνα της IBM γίνεται σε συνδυασμό με την Pfizer, με την οποία έγινε η προσπάθεια να διδαχθεί η Τεχνητή Νοημοσύνη για το πώς θα μπορεί να εντοπίσει σημάδια πρώιμης εμφάνισης της νόσου, μελετώντας εικόνες από εγνωσμένες περιπτώσεις ατόμων που ήδη νοσούν από την ασθένεια του Αλτσχάιμερ.
Για το σκοπό αυτό έχει χρησιμοποιηθεί μία αρκετά μεγάλη βάση δεδομένων ατόμων που έχουν νοσήσει, συνολικά περισσότερα από 5000 άτομα, από το 1948 μέχρι και σήμερα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το σύστημα εξετάζει τις εικόνες των ασθενών προτού να εκδηλώσουν την ασθένεια, προκειμένου να εντοπίσει πιθανά κοινά σημάδια της νόσου, να τα ομαδοποιήσει και να τα χρησιμοποιήσει ως βάση για την πρόβλεψη της εμφάνισης της νόσου σε άτομα που εμφανίζονται σήμερα ως υγιή.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει και το The Next Web, η ακρίβεια των προβλέψεων του συστήματος της IBM αγγίζει το 71%, κάτι που εκτιμάται ότι είναι μια μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το ποσοστό του 59% που είχε σημειωθεί σε μία αντίστοιχη ερευνητική προσπάθεια, βάσει των βιομετρικών δεδομένων των ασθενών που εκδήλωσαν Αλτσχάιμερ.
Τα συμπεράσματα της ερευνητικής ομάδας της IBM και της Pfizer έχουν ήδη δημοσιευθεί στην έγκριτη ιατρική επιθεώρηση Lancet, στοιχείο που δείχνει πως πέρα από το ιατρικό ενδιαφέρον, η χρήση συστημάτων machine learning μπορεί να βοηθήσει την καλύτερη αντιμετώπιση μακροχρόνιων ασθενειών που θεωρούνται δύσκολες να προβλεφθούν. Είναι ακόμα πρώιμο να πει κανείς ότι αυτές οι μέθοδοι έχουν απόλυτη επιτυχία, αλλά είναι σημαντικά τα ερευνητικά βήματα που γίνονται προς αυτή την κατεύθυνση.
CareerNet.gr: Βρείτε τώρα τη δουλειά που σας ταιριάζει!
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Top
©2005-2019 pestaola.gr – ΣχετικάΌροι χρήσης
We love Greece and technology
Proudly powered by WordPress

source